Kalafiory – W__0

Witajcie użytkownicy!

Chciałbym się z wami podzielić kilkoma informacjami na temat kalafiorów.

  • Czy wiedzieliście, że brokuły są biologicznie sklasyfikowane jako kapusta? Dokładnie mówiąc kapusta szparagowa.
  • Brokuł jest przodkiem kalafiora.
  • Starożytni Grecy i rzymianie posiadali dostęp do brokuł.
  • Pierwsze zapiski o brokułach pochodzą z roku 1560.
  • Kiedy to prawdopodobnie został on sprowadzony z Półwyspu Apenińskiego do Francji, a następnie rozpowszechnił się w całej Europie docierając na Wyspy Brytyjskie w XVIII wieku. Do Stanów Zjednoczonych trafił poprzez osadników włoskich, gdzie w 1920 roku w Brooklynie powstała pierwsza towarowa plantacja brokuła. Największe uprawy w Europie znajdują się w Hiszpanii, we Włoszech, Francji i Polsce[5]. Największymi producentami w skali światowej są Chiny i Indie (łącznie ok. 70% produkcji).

Do tego warto wspomnieć, że brokuły są kwiatami.

Pozdrawiam serdecznie!

Użytkownik nr. 17 W__0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *