Witajcie użytkownicy!
Chciałbym się z wami podzielić kilkoma informacjami na temat kalafiorów.
- Czy wiedzieliście, że brokuły są biologicznie sklasyfikowane jako kapusta? Dokładnie mówiąc kapusta szparagowa.
- Brokuł jest przodkiem kalafiora.
- Starożytni Grecy i rzymianie posiadali dostęp do brokuł.
- Pierwsze zapiski o brokułach pochodzą z roku 1560.
- Kiedy to prawdopodobnie został on sprowadzony z Półwyspu Apenińskiego do Francji, a następnie rozpowszechnił się w całej Europie docierając na Wyspy Brytyjskie w XVIII wieku. Do Stanów Zjednoczonych trafił poprzez osadników włoskich, gdzie w 1920 roku w Brooklynie powstała pierwsza towarowa plantacja brokuła. Największe uprawy w Europie znajdują się w Hiszpanii, we Włoszech, Francji i Polsce[5]. Największymi producentami w skali światowej są Chiny i Indie (łącznie ok. 70% produkcji).
Do tego warto wspomnieć, że brokuły są kwiatami.
Pozdrawiam serdecznie!
Użytkownik nr. 17 W__0